zdravie, krása, vitalita

www.chudnime-zdravo.sk

Tatiana Karalová
Ochtiná 202
049 35 Ochtiná
0919 317 041
Karalova.t@centrum.sk

CUKOR

19.07.2016 16:08

CUKOR

autor: Susan Bowerman „cukor“

Väčšina ľudí si predstaví klasickú bielu kocku cukru, ktorú všetci máme doma. Ale čo to cukor vlastne je? Stolní cukor je iba jednou formou cukru, ktorú prijímame z potravy. Cukry sú sacharidy, ktoré sa prirodzene vyskytujú v rôznych formách vo všetkých druhoch potravín. Granulovaný cukor, ktorým si pravdepodobne sladíte cereálie, sa nazýva sacharóza, ktorá je primárne vyrábaná extrahovaním z cukru z cukrové repy alebo cukrové trstiny, ale je prítomná aj v mnoho ďalších rastlinných produktoch. Primárny cukor v ovocí sa nazýva fruktóza a ešte poznáme prirodzene sa vyskytujúci cukor v mlieku, ktorý sa nazýva laktóza.

Pri konzumácií ovocia, zeleniny alebo mliečnych výrobkov sa konzumácií týchto cukrov nemôžeme vyhnúť, pretože sú ich prirodzeným obsahom. Všetky cukry nakoniec skončia v krvnom obehu vo forme glukózy, čo je forma cukru, ktorou náš organizmus preferuje a využíva pre získanie energie. Cukry z potravín končia v krvnom obehu ako glukóza. Pridané cukry (tie, ktoré sa nevyskytujú v potravinách prirodzene) sú považovane za „prázdne kalórie“ – to znamená, že cukor poskytne kalórie (ktoré organizmus využije len ako energiu), ale neposkytne žiadne vitamíny, ani minerály. Pokiaľ konzumujete veľké množstvo sladených potravín namiesto ich zdravších alternatív, skoro bude mať váš organizmus nedostatok vitamínov, minerálov, vlákniny a fytoživín, ktoré prírodné potraviny bohaté na sacharidy obsahujú.

Jeme veľa cukru – dokonca i v potravinách, ktoré nemajú sladkú chuť. okrem obvyklých jedál a nápojov ako sú limonády, ovocné džúsy, sladené cereálie a dezerty, je cukor – v jednej alebo druhej forme – pridávaný i do koreniacich prísad, polievok, chlebu a dokonca i do pikantných dobrôt, ako sú napríklad chipsy. Primárne zdravotné riziko, ktoré hrozí z nadmernej konzumácie cukru, sú pokazené zuby. Baktérie, ktoré žijú v ústach, môžu premieňať cukry na kyselinu, a ta ničí zubnú sklovinu. Potraviny, ktoré sú sladké a lepivé, ako ovocné želé, sú obzvlášť problém, pretože cukor z nich zostává v ďalšom kontakte zo zubami.

Môže byť cukor príčinou vašej obezity? Určite. Cukor pridáva kalórie pokrmom a extra kalórie znamenajú extra kilogramy. veľa štúdií sa v súčasnej dobe zameriavajú na konzumáciu limonád a niektoré z nich preukázali, že s nárastom konzumácie limonád súvisí narastajúce riziko obezity. Čiastočne problém s týmito nápojmi spočíva v tom, že nás nezasýtia a môžeme preto prostredníctvom týchto sladkých tekutín prijímať veľké množstvo kalórií a navyše budeme konzumovať ešte bežné jedlá, pokiaľ sa nebudeme cítiť nasýtení. Ďalším faktom je, že mnoho potravín, ktoré majú vysoký obsah pridaných cukrov, má i vysoký obsah tukov a kalórií – koláče, pečivo, zmrzlina, čokoládové tyčinky – to sú len niektoré z tých, ktoré sú doslova preplnené tukom a kalóriami.

Výrobca potravín omnoho radšej uspokojí túžbu zákazníka po sladkom – cukor je cenove nenáročný a dodáva potravinám skvelú chuť. Na etiketách výrobkov je obsah cukru uvádzaný gramoch na jednu porciu hneď po údaji o celkovom počtu sacharidov. Tento údaj však zahrnuje všetky cukry v potravine vrátane prirodzených cukrov, takže môže byť klamný. Napríklad, u cereálií bez pridaného cukru, ale s hrozienkami, sa môže zdať, že majú vyšší obsah cukru, než sladené cereálie. V nutriční hodnote oboch výrobkov je však veľký rozdiel. Jeden obsahuje iba prírodný ovocný cukor, zatiaľ čo druhý obsahuje iba pridaný cukor.

Ako znížiť konzumáciu cukru? Skúste získavať cukor z prirodzených zdrojov – ktorými sú primárne čerstvé, celé ovocné plody.

  • Ovocné džúsy, dokonca i keď sú 100% ovocné a majú prirodzený obsah cukru, obsahujú veľké množstvo kalórií. Doporučujem vyhýbať sa nápojom s vysokým obsahom kalórií, ako sú ovocné džúsy, limonády, perlivé nápoje a ďalšie sladené nápoje. Naučte sa piť ľadový čaj pre jeho prirodzenú chuť.
  • Miesto sirupu a medu na wafle a palacinky vyskúšajte ochutený plátkom čerstvého ovocia alebo niekoľko lyžičiek vanilkového jogurtu.
  • Hľadajte celozrnné cereálie bez pridaného cukru. Ochuťte si ich plátkami banánu, lesnými plodmi alebo iným vaším obľúbeným ovocím. To platí ako pre studenú, tak pre teplú prípravu cereálií. Ovesená kaša môže byť vynikajúca, pokiaľ do nej vmiešate roztlačené kúsky banánu.
  • Konzumujte zdravé desiate, ako sú celé ovocné plody, nakrájaná zelenina, celozrnné sušienky, nízkotučný jogurt a nízkotučný syr. Nebudete potom v pokušeniu namiesto toho vyhľadávať sladkosti.
  • Namiesto pečených výrobkov v podobe dezertov vyskúšajte čerstvé ovocie s trochou čokoládového sirupu.
  • Tu je jeden skvelý trik. Olúpte banán, zabaľte do potravinové fólie a dejte na chvíľu do mrazničky. Chutí ako zmrzlina, uspokojí vaše chuťové bunky a pritom má podstatne menej kalórií.
  • Pokiaľ bežne pridávate cukor do cereálií, nápojov a ovocie, pokúste sa postupne toto množstvo znížiť. Možno ani nepoznáte skutočnú chuť potravín, pretože ju „maskujete“ chuťou cukru. Čerstvé sezónne ovocie je prirodzene sladké a žiadny pridaný cukor nepotrebuje